Eduskuntavaalit ovat aivan kulman takana. Ennakkoäänestys on loppunut ja parin päivän päästä on virallinen vaalipäivä. Testasimme kahta paljon käytettyä vaalikonetta ja arvioimme niiden käytettävyyttä apuvälinekäyttäjän näkökulmasta. Saavutettava vaalikone on yksi keino lisätä yhteiskunnan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, sillä se mahdollistaa itsenäisen ehdokkaan valinnan sekä helpottaa äänestyspäätöksen tekemistä. 

Kävimme läpi kaksi eri vaalikonetta käyttämällä ruudunlukijaa. Jos havainnot pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, se olisi: Taitava ruudunlukijakäyttäjä pystyy täyttämään vaalikoneen eri toimintoja soveltamalla, mutta tottumaton käyttäjä voi jäädä jumiin ja joutuu käyttämään paljon enemmän aikaa. Tehdään pieni katsaus tekemiimme havaintoihin.

Epäloogisuutta ja huonosti toimivia elementtejä

Ensimmäisenä vaiheena käyttäjä valitsee oikean vaalipiirin, joka onnistuu vaalikoneen hakutoiminnon tai pudotusvalikon avulla. Toisessa vaalikoneessa haku ei kuitenkaan toiminut ongelmitta. Hakutulokset päivittyvät kyllä alapuolelle, mutta käyttäjä ei saa siitä minkäänlaista tietoa.

Sitten on kysymyksiin vastaamisen vuoro, mikä aiheutti myös jonkin verran haasteita. Toinen vaalikone ei lue kysymyksiä ollenkaan, ja ruudunlukijan kohdistuksissa oli ongelmia. Molemmissa vaalikoneissa oli epäloogisuuksia asioiden esittämisjärjestyksessä sekä otsikoinneissa. Molemmissa oli myös elementtejä tai otsikoita, joita ruudunlukija luki useita kertoja peräkkäin.

Viimeisenä vuorossa on ehdokkaiden tarkastelu vastausten perusteella, joka toimi molemmissa vaalikoneissa suhteellisen hyvin. Mobiiliversioissa oli jonkin verran ongelmia kohdistuksen kanssa, mutta yleisesti ottaen haasteita oli niissä vähemmän. Ehdokkaiden tarkastelu toimi erityisen hyvin mobiilissa.

Käytettävissä, mutta ei vielä saavutettava

Näin testauksen suorittanut asiantuntijamme kuvaili käyttäjäkokemusta toisessa vaalikoneessa:

”Valintapainike-elementissä ei lueta itse kysymystä, joten ruudunlukijakäyttäjä joutuu selaamaan otsikkotasoilla saadakseen tietää kysymyksen. Tämän jälkeen pitää siirtyä sarkaimella takaisin valintapainike-elementtiin. Sen jälkeen hypätään sarkaimella seuraavan kysymyksen ohita kysymys -painikkeeseen ja tämän jälkeen otsikkotasoilla taaksepäin, että saa luettua kysymyksen, mikä on otsikon alla.”

Vaalikoneiden saavutettavuus on ottanut askeleita parempaan, mutta tehtävää on vielä. Onneksi koneen pystyy kuitenkin tekemään loppuun asti, vaikka käyttö ei olekaan ongelmatonta. Ehkä ensi vaaleissa näemme saavutettavamman ja käyttäjäystävällisemmän vaalikoneen?