Kaikilla ihmisillä ei ole vielä tasavertaista mahdollisuutta ostaa tuotteita tai palveluita verkosta. Tähän tulee muutos 28.6.2025, kun esteettömyysdirektiivi astuu voimaan. Sen jälkeen esimerkiksi kuluttajille myyvien verkkokauppojen tulee olla saavutettavia. Tästä tekstistä löydät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä uudesta lainsäädännöstä.

Sanasto haltuun

  • Saavutettavuus on digitaalisen maailman esteettömyyttä. Sen avulla kaikki ihmiset voivat käyttää digitaalisia palveluita ja hoitaa omia asioitaan.
  • Esteettömyysdirektiivi on Euroopan unionin direktiivi, jonka tavoitteena on yhtenäistää saavutettavuusvaatimuksia EU:ssa. Jokainen jäsenvaltio luo oman lainsäädäntönsä direktiivin perusteella, mutta perusvaatimukset ovat kaikkialla samat.
  • Digipalvelulaki eli laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta on laki, joka määrittelee saavutettavuusvaatimukset Suomen lainsäädännössä.
  • WCAG eli Web Content Accessibility Guidelines määrittelee teknisen saavutettavuuden vaatimukset käytännön tasolla. Digipalvelulaki vaatii WCAG 2.1 -ohjeistuksen A- ja AA-tasojen toteutumista. WCAG antaa siis käytännön työkaluja vaatimusten toteuttamiseen.

Tiivistetysti:

Jos kuulut esteettömyysdirektiivin piiriin, sinua koskee digipalvelulaki. Lain mukaan verkkokaupan täytyy täyttää WCAG 2.1 ohjeistuksen A- ja AA-tasot. Muut lain vaatimukset kuvataan tarkemmin tässä tekstissä.

Ketä esteettömyysdirektiivi koskee?

Esteettömyysdirektiivin myötä saavutettavuutta vaaditaan yhä useammalta toimijalta ja yritykseltä. Toisin sanoen tuttua asiaa sovelletaan vain laajempaan joukkoon toimijoita. Aiemmin vaatimukset kohdistuivat lähinnä julkiseen sektoriin.

Laki koskee kuluttajille myyviä verkkokauppoja ja sen siirtymäaika umpeutuu 28.6.2025.

Verkkokauppojen lisäksi direktiivi koskee esimerkiksi

  • tietokoneiden käyttöjärjestelmiä ja älypuhelimia
  • erilaisia itsepalvelu- ja maksuautomaatteja
  • sähköisiä lukulaitteita
  • pankkipalveluita
  • tietoliikenne- ja viestintäpalveluita
  • hätänumeroon (112) soittamista
  • rakennettua ympäristöä
  • julkisia hankintoja.

Laki ei kuitenkaan koske mikroyrityksiä. Toisin sanoen laki koskee teitä, jos

  • palveluksessanne on vähintään 10 työntekijää ja
  • vuosittainen liikevaihtonne on vähintään 2 miljoonaa euroa tai
  • vuosittainen taseen loppusumma on vähintään 2 miljoonaa euroa.

Mikroyrityksen määritelmä tarkoittaa nimenomaan koko y-tunnusta, ei pelkän verkkokaupan henkilöstöä ja talouden tunnuslukuja!

Voit lukea lisää esteettömyysdirektiivin soveltamisalasta Traficomin verkkosivuilta.

Esteettömyysdirektiivin vaatimukset verkkokaupoille

Käytännössä lain vaatimusten täyttäminen tarkoittaa seuraavia asioita:

1. WCAG 2.1:n A- ja AA-tasojen kriteerien täyttäminen

Palvelun ja sen sisältöjen tulee täyttää Lain digitaalisten palveluiden tarjoamisesta (306/2019) vaatimukset. Käytännössä se tarkoittaa, että palvelun tulee täyttää WCAG 2.1 -kriteeristön A- sekä AA-tasojen vaatimukset. WCAG määrittelee teknisen saavutettavuuden vähimmäisvaatimukset.

WCAG:n uusi versio eli WCAG 2.2 on jo julkaistu ja lainsäädäntö tulee vaatimaan tulevaisuudessa sen täyttämistä. Kannattaa tutustua suoraan 2.2-versioon ja täyttää myös sen lisäkriteerit, niin vastaa jo suoraan lainsäädännön päivityksiin.

2. Saavutettavuusseloste ja palautekanava

Lisäksi laki vaatii, että verkkokauppa tarjoaa käyttäjille saavutettavuusselosteen, jossa kerrotaan:

  • Yleinen kuvaus palvelusta.
  • Palvelun saavutettavuuden tila
  • Mahdolliset saavutettavuuspuutteet (jokainen puute asiakkaan näkökulmasta kuvattuna)
  • Palautekanava, jossa voi antaa palautetta palvelun saavutettavuudesta
    • palautteeseen tulee vastata 14 vuorokauden kuluessa.
  • Yhteystiedot valvovalle viranomaiselle
  • Tieto palvelukohtaisten lisävaatimusten toteutumisesta (esimerkiksi verkkokaupan tuotteiden saavutettavuus- ja esteettömyystiedot).

3. Tuotteiden saavutettavuus- ja esteettömyystiedot

Verkkokaupan on annettava tietoa tarjolla olevien tuotteiden ja palveluiden esteettömyydestä ja saavutettavuudesta. Tiedot täytyy antaa, jos sellaiset on saanut esimerkiksi tuotteen valmistajalta tai maahantuojalta.

Esteettömyys- ja saavutettavuustiedot pitää olla myös helposti löydettävissä verkkokaupasta. Käytännössä ne kannattaa sijoittaa tuotesivulle tuotteen tietoihin. Tietojen avulla esimerkiksi vammainen henkilö saa tietää, soveltuuko tuote hänelle. Se voi siis vaikuttaa asiakkaan ostopäätökseen.

4. Ilmoitusvelvollisuus valvovalle viranomaiselle

Viimeinen vaatimus on, että verkkokauppa ilmoittaa Traficomille palvelunsa saavutettavuuspuutteet. Toisin sanoen ilmoitus täytyy tehdä, jos palvelu ei täytä vaatimuksia 28.6.2025 mennessä. Käytännössä ilmoittaminen tapahtuu erillisen lomakepohjaisen palvelun kautta, jonka Traficom julkaisee myöhemmin.

Viranomaiselle täytyy ilmoittaa palvelusta löytyvät saavutettavuuspuutteet sekä kertoa, miten puutteet tullaan korjaamaan.

Poikkeukset

Suomessa laista voi poiketa ainoastaan kattavilla ja vakavilla perusteilla, jotka täytyy raportoida Traficomille. Lain vaatimuksista voi poiketa vain, jos saavutettavaksi tekeminen

  • aiheuttaisi niin sanotun kohtuuttoman rasitteen tai
  • muuttaisi palvelun luonnetta perusteellisella tasolla.

Näihin poikkeuksiin voi vedota ainoastaan vakavissa tilanteissa ja toimijan täytyy dokumentoida siihen johtaneet syyt tarkasti.

Kohtuuton rasite täytyy esimerkiksi perustella kattavilla taloudellisilla laskelmilla useiden vuosien aikajänteellä. Palvelun perustavanlaatuinen muutos taas tarkoittaisi koko palvelun olemassaolon ja luonteen muuttumista tai vaarantumista. Tämäkin täytyy pystyä perustelemaan kirjallisesti.

Jos viranomainen havaitsee puutteita arvioinnissa, täytyy havaitut puutteet korjata tiettyyn aikaan mennessä.

Viranomainen voi myös määrätä toimijan arvioimaan tilanteen uudelleen tietyn ajan kuluessa. Arviointi täytyy tehdä joka tapauksessa uudelleen, kun palveluun tehdään muutoksia ja vähintään viiden vuoden välein.

Millainen on saavutettava verkkokauppa?

Saavutettava verkkokauppa on helppokäyttöinen ja yksinkertaisesti kaikkien käyttäjien käytettävissä. Siellä voi asioida muun muassa erilaisilla apuvälineillä.  Esimerkiksi näkövammainen käyttäjä pystyy shoppailemaan saavutettavassa verkkokaupassa ilman ongelmia.

Saavutettava tekninen toteutus on käytännössä laadukasta koodia, joka tekee palvelusta paremman kaikilla tavoilla. Se lisää palvelun laatua ja toimintavarmuutta eri laitteilla ja ympäristöissä.

Käytännössä saavutettavuus lisää verkkokauppasi yhdenvertaisuutta. Isossa kuvassa saavutettavuus ja uusi direktiivi parantaa erityisesti vammaisten ihmisten oikeuksia. Ei-saavutettava verkkokauppa voi pahimmillaan sulkea käyttäjiä pois palvelusta, koska sitä on liian vaikeaa tai mahdotonta käyttää. Direktiiviin vastaamalla saat siis lisää asiakkaita ja kasvatat nykyisten asiakkaiden tyytyväisyyttä.

Miten digipalvelulain vaatimukset täytetään?

Näin vastaat saavutettavuusvaatimuksiin:

  1. Tunnista: Täytyykö teidän vastata vaatimuksiin? Missä saavutettavuuden tulee toteutua?
  2. Jaa vastuut: Selvitä tai päätä, kuka teillä vastaa saavutettavuudesta.
  3. Kartoita nykytila: Teetä saavutettavuusauditointi laadukkaalla ja osaavalla toimijalla.
  4. Korjaa havaitut saavutettavuuspuutteet.
  5. Lisää saavutettavuusseloste palveluun käyttäjiä varten.
  6. Muista lisävaatimukset: Päivitä tuotetiedot ja ilmoita puutteista Traficomille.