Vaihtoehtoinen teksti selittää kuvan tai muun visuaalisen elementin sisällön sellaiselle käyttäjälle, joka käyttää avustavaa teknologiaa. Sen avulla esimerkiksi näkövammainen käyttäjä saa kuvasta sen olennaisen tiedon. Välitämme kuvien avulla tietoa ja tunnelmia, jotka täydentävät ympäröivää tekstiä. Joskus kuva on oma merkitystä luova kokonaisuutensa, jolloin vaihtoehtoisen tekstin tärkeys nousee entisestään.
Millainen on hyvä alt-teksti?
Kokemus tekstin hyvyydestä on aina yksilökohtainen, mutta yleisesti ottaen hyvä vaihtoehtoinen teksti
- välittää kuvan olennaisen informaation lyhyesti, noin 1–3 lauseella
- loppuu pisteeseen, jotta ruudunlukija pitää tauon ennen seuraavan tekstin lukemista
- on neutraali kuvaus kuvan sisällöstä ilman tulkintoja siten, että se täydentää ympäröivää tekstisisältöä
- on sidoksissa asiayhteyteen
- ei sisällä sanoja ”kuva”, “kuvassa on” tai ”kuvituskuva”.
Nämä ohjeet ovat kuitenkin tulkinnanvaraisia, sillä olennainen informaatio, neutraalius ja asiayhteys ovat aina tekstin kirjoittajan omia tulkintoja. Vaihtoehtoisia tekstejä kirjoittaessa kannattaa siis pysähtyä miettimään, olisivatko jonkun muun kirjoittajan havainnot kuvasta samat. On tärkeää myös tiedostaa, että samalla kuvalla voi asiayhteydestä riippuen olla hyvin erilaisia vaihtoehtoisia tekstejä.
Esimerkiksi listan viimeinen kohta on hyvin tilannesidonnainen. Joissain kuvissa olennaista voi olla kertoa, onko kuva esimerkiksi mustavalkoinen, ilmakuva, lähikuva tai mihin suuntaan henkilö tai asia on suhteessa kameraan. Erityisen haastavia kuvailtavia ovat esimerkiksi karttakuvat ja kaaviot sekä taide.
Vinkkejä ja pohdittavaa
Seuraavaksi olemme listanneet vinkkejä sekä pohdittavaa vaihtoehtoisten tekstien tekemiseen.
- Mieti, mitä kuvasta halutaan kertoa ja kuvaile vain ymmärrettävyyden kannalta olennaiset asiat.
- Älä mainitse sellaisia asioita, jotka on jo ilmaistu ympäröivässä tekstissä. Älä yritä kertoa kaikkea, jos se ei ole olennaista!
- Harkitse tarkkaan, mitä kuvia merkitset koristeelliseksi eli artefaktiksi.
- Vaihtoehtoinen teksti on eri asia kuin kuvateksti.
Myös niin sanotuilla kuvituskuvilla on merkitystä luova tehtävä asiayhteydessä. Ainoastaan sellaiset graafiset elementit, kuten toistuvat logot tai muut koristeelliset elementit, kuten viivat kannattaa merkitä koristeellisiksi. Lisäksi, jos kaikki olennainen informaatio on kerrottu ympäröivässä tekstissä, riittää vaihtoehtoiseen tekstiin yleisen tason maininta kuvan sisällöstä.
Hyödynnä ilmansuuntia, kadunnimiä ja paikkoja, jos mahdollista.
Hyödynnä ilmansuuntia vain, kun tiedät ne varmasti. Voit hahmottaa asioiden välistä suhdetta kuvaamalla, mikä on kuvassa etualalla ja niin edelleen.
Kuvaile ympäristöä ja suhteuta kuvan kohde siihen.
Voit kuvailla kohdetta suhteessa sen ympäristöön. Onko esimerkiksi talo suurempi kuin muut ja mitä sen taustalla näkyy. Myös mittakaavaa on hyvä käyttää, ja kohteen kokoa kuvailla.
Avaa kuvan tai kuvion sisältämä informaatio.
Kuvaile aina kuvissa esiintyvä teksti sekä muu data, jos sellaista on havaittavissa. Tekstiä kuvissa tulisi yleisesti ottaen välttää, mutta mikäli kuvassa on tekstiä, on se usein visuaalisia ominaisuuksia tärkeämpää. Sama pätee grafiikoihin ja kaavioihin.
Esimerkkejä vaihtoehtoisista teksteistä
Otetaanpa esimerkiksi alla oleva kuva nuoren naisen kasvoista. Tilanteesta ja ympäröivästä tekstistä riippuen vaihtoehtoinen teksti voi olla esimerkiksi tällainen. Tekstin luomisessa on huomioitu kuvaus tekstin asiayhteydestä sekä sen yhteydessä oleva kuvateksti.
Kevään meikkitrendejä kuvaava juttu naistenlehdessä
Kuvateksti: Luonnollisuus on tämän kevään meikkitrendien ydin. Raikas ilme syntyy kevyellä meikkipohjalla, värillisellä kulmageelillä sekä silauksella ripsiväriä. Huuliin riittää sipaisu huulirasvaa tai -kiiltoa.
Vaihtoehtoinen teksti: Kevään meikkitrendi nuoren, vaalean ja pisamakasvoisen naisen kasvoilla. Meikkipohja on kevyt, kulmakarvat on kammattu ylöspäin tummanruskealla kulmageelillä ja ripsiväriä on levitetty yläripsiin.
Artikkeli kehonkielen merkityksestä
Kuvateksti: Katsekontakti antaa itsevarman kuvan esimerkiksi työhaastattelussa. Katseen vaikutusta tukee avoin käsien asento sekä iloinen ja itsevarma ilme.
Vaihtoehtoinen teksti: Lähikuva nuoresta naisesta, joka katsoo kameraan hymynkare huulillaan.
Kuvituskuva laserleikkauksista kertovalla sivustolla
Kuvateksti: Sano hyvästit silmälaseille! Laserleikkaus ei ole vain vanhoille, vaan riippuu täysin näkösi tilanteesta. Arvioimme tilanteesi vastaanotollamme.
Vaihtoehtoinen teksti: Lähikuva nuoren, vaalean naisen kasvoista. Naisen silmät ovat sinivihreät ja kirkkaat.