Saavutettavuus ja esteettömyys ovat parivaljakko, joista puhutaan usein samaan aikaan tai jopa samana asiana. Vaikka saavutettavuus keskittyy digitaaliseen ja esteettömyys fyysiseen maailmaan, on niillä yksi yhteinen ulottuvuus: yhteiskunnan ja asenteiden maailma.

Samalla tavalla kuin keskustelu saavutettavuudesta tiivistyy helposti alt-tekstin ympärille, esteettömyys saatetaan nähdä pelkkinä luiskina ja Inva WC -tiloina. Teemat nähdään helposti jonkin pienen osa-alueen näkökulmasta, ei suurena ja monialaisena kokonaisuutena. Se on sama kuin sanoisi, että koirat ovat sama asia kuin eläinkunta. Ne kyllä kuuluvat aiheeseen, mutta ovat vain yksi osa ja pintaraapaisu kokonaisuuteen.

Saavutettavuus ja esteettömyys ovat parempaa suunnittelua kaikille, mutta niiden toteuttaminen voi tuntua vaikealta, jos ei tiedä, mitä kaikkea niihin liittyy. Eikä tarvitsekaan tietää. Jokainen voi silti käynnistää keskusteluja, kysyä ja vaatia yhdenvertaisuutta palveluilta ja ympäristöiltä.

 

Näin edistät esteettömyyttä ympäristössäsi

Tässä on yhteistyökumppanimme Riesa Consultativen esteettömyysasiantuntijan Atso Ahosen matalan kynnyksen vinkit esteettömyysasioiden edistämiseen:

  1. Keskustele esteettömyydestä.
  2. Kysy tapahtumien järjestäjiltä esteettömyystietoja.
  3. Jos törmäät esteelliseen tilaan tai tapahtumaan, kerro tapahtumajärjestäjälle ja toivo muutosta tulevaisuudessa.
  4. Lisää omaa tietoa esteettömyydestä ja sen merkityksestä.
  5. Pidä esteettömyyttä esillä vastuullisuuskeskusteluissa.