Saavutettavuudesta ja WCAG:sta puhuttaessa unohdamme helposti sen, että myös verkkosivuille ladatut PDF-tiedostot kuuluvat saavutettavuusvaatimusten piiriin. Tässä tekstissä kerromme perusasioita saavutettavista PDF-tiedostoista sekä siitä, kenelle niistä on hyötyä.

PDF (Portable Document Format) on yksi käytetyimmistä tiedostomuodoista Internetissä vuosi toisensa jälkeen. Sen suosio perustuu sen helppouteen ja nopeuteen: tarvitaan vain pari painallusta ja tekijä voi olla varma, että tiedoston sisältö säilyy muuttumattomana julkaisutavasta huolimatta. Yksi ongelma PDF:iin kuitenkin liittyy. Ne eivät juuri koskaan ole saavutettavia.

Mitä saavutettavuus sitten tarkoittaa PDF:ien osalta? Tiivistettynä se tarkoittaa tiedoston käsittelyä siten, että avustavat teknologiat kuten ruudunlukijat pystyvät lukemaan sen sisältöä mielekkäällä tavalla. Tällöin ohjelman tunnistaa tekstin eri rakenteet ja kertoo ne kuuntelijalle.

Miksi PDF-tiedostojen saavutettavuus on tärkeää?

Kuvitellaan tilanne, että et jostain syystä pysty lukemaan kirjoitusta tekstimuodossa. Sinulla voi olla jokin näkövamma, tai toivut esimerkiksi laserleikkauksesta. Haluat kuitenkin opiskella tai lukea vaikka hoito-ohjeita digitaalisesti. Silloin tarvitset avuksi ruudunlukijaa tai muuta avustavaa teknologiaa.

Pahimmassa tapauksessa et pysty lukemaan ohjetta lainkaan, mutta vaikka tiedosto olisikin käsitelty, ei sen saavutettavuus siltikään ole taattu. Huonon PDF:n lukeminen avustavalla teknologialla on kuin 1800-luvun historiantunti. Opettaja puhuu luokan edessä tasapaksulla äänellä. Jo muutaman minuutin jälkeen puheesta muodostuu epämääräistä puuroa, etkä enää tiedä, mistä puhutaan. Jonkun ajan päästä huomaat, että muut tekevät tehtävää, jonka olemassaolosta tai ohjeistuksesta et tiedä mitään.

Esimerkki on ehkä hieman kankea, sillä ruudunlukijat tosiasiassa lukevat tekstiä historianopettajan monotonisella äänellä – ainakin toistaiseksi. Se kuitenkin havainnollistaa sen, että pelkkä teksti ilman kontekstia, kuvailua tai osa-alueiden tunnistamista on erittäin vaikeasti seurattavaa. Jopa mahdotonta.

Saavutettava PDF-tiedosto

Saavutettavan PDF:n tunnistaa siitä, että sitä on helppoa seurata avustavalla teknologialla ilman näköaistin tukea. Ulospäin tämä ei näy lainkaan, mutta avustavalla teknologialla ero kyllä kuuluu. Saavutettavassa PDF:ssä avustava teknologia kertoo sinulle, mitä olennaista kuvissa näkyy, onko tekstissä linkkejä ja minne ne sinut vievät. Avustava teknologia lukee ja tunnistaa sisällön PDF:n koodista, eli jos tiedostoa ei ole koodattu eli merkitty tunnisteilla, ei ruudunlukija pysty lukemaan sitä lainkaan.

Saavutettavasta PDF:stä on tunnistettavissa

  • Otsikot
  • Taulukot
  • Listat
  • Viitteet
  • Kuvat
  • Linkit

Mutta miten?

Valitettavasti esimerkiksi Office 365-sovelluksilla tehdyt PDF-tiedostot eivät ole saavutettavia, ellei niitä ole tuotettu saavutettavuus huomioon ottaen. Tiedostoja kuitenkin koskevat samat lait ja vaatimukset kuin muutakin sisältöä, joten niiden saavutettavuus on äärimmäisen tärkeää. Suomessa lainsäädännön piiriin kuuluvat esimerkiksi viranomaiset, järjestöt, julkisoikeudelliset laitokset sekä osa julkisesta sektorista. Jos asia mietityttää, voit tarkistaa, kuuluuko organisaatiosi lainsäädännön piiriin Etelä-Suomen Aluehallintoviraston saavutettavuusvaatimukset.fi-sivustolta.

Saavutettavuuden luominen vaatii osaamista ja perehtymistä, ja hyvin usein tiedoston käsittelyä Adobe Acrobat Prolla. Jos sinulta ei vielä löydy tätä osaamista, autamme Selko Digitalilla mieluusti. Teemme olemassa olevia tiedostoja saavutettaviksi sekä koulutamme yrityksiä saavutettavien PDF:ien tekoon. Tarjoamme myös konsultointiapua muihin pulmiin saavutettavuuden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!