Käytän sosiaalisen median kanavista Facebookia ja Instagramia, mutta en TikTokia. Nyt kuitenkin kokeilin ja kirjoitin kokemukseni ylös. Käytän Applen VoiceOveria, joten kokemukseni perustuvat siihen. Asiat ovat myös voineet muuttua päivitysten myötä, koska tämä testi on tehty alkuvuodesta 2023.
Julkaisujen selaaminen
Ensimmäisenä huomasin, että minun piti laittaa äänenvaimennus päälle käyttöapuominaisuuksista. Se hiljentää taustamusiikkia ja nostaa ruudunlukijan äänen etualalle. Silloin kuulen paremmin, mitä ruudunlukija puhuu.
Julkaisujen selaaminen onnistuu vierittämällä kolmella sormella näyttöä ylöspäin. Silloin näkyviin tulee aina seuraava julkaisu. Toinen vaihtoehto on pyyhkäistä sormella oikealle tai vasemmalle. Videoita ei ollut juurikaan kuvailutulkattu, joten en pysynyt aina kärryillä siitä, mitä julkaisuissa tapahtuu.
En osannut myöskään aluksi keskeyttää videon ääntä, joten jouduin kysymään kaverilta apua. Se onnistui koskettamalla sormella keskeltä näyttöä ja tämän jälkeen kaksoisnapauttamalla näyttöä.
Reagointi, kommentointi ja muut toiminnot
Pääsin julkaisun reaktio- tai kommenttipainikkeisiin viemällä sormen näytön oikeassa reunassa olevien painikkeiden päälle. Painikkeiden sijainti pitää siis tietää, että niitä voi käyttää. Kommenttia kirjoittaessa ruudunlukija ei lukenut tekstiä, jonka kirjoitin kenttään.
Myös julkaisun sisältämän tekstin sijainti pitää tietää, jos sen haluaa lukea. Sormi pitää siis osata viedä näytöllä suoraan tekstin päälle, että ruudunlukija lukee sen.
Sovelluksen alalaidassa oleva välilehtipalkki aiheutti hämmennystä. Ruudunlukija kertoi, että siellä on kahdeksan eri painiketta, joista puolet ovat nimeämättömiä. Nimeämättömien painikkeiden välissä ovat painikkeet Now, luo, postilaatikko ja profiili. Kokeilin, mihin painikkeet vievät ja vaikuttaa siltä, että ne vievät eri paikkoihin kuin nimetyt painikkeet. Eli yhtä painiketta ei vain lueta kahteen kertaan.
Tunnelmat ja lopullinen tuomio
Mielestäni TikTokin käyttö on haastavaa, mutta mahdollista Applen VoiceOver-ruudunlukijalla. Itse kuitenkin päädyin poistamaan sovelluksen kokeilun jälkeen. TikTokin sisällöt ovat muutenkin luonteeltaan haastavia ruudunlukijakäyttäjälle, sillä ne perustuvat usein nähdyn ja kuullun yhteistyöhön. Jos toinen aisteista puuttuu, jää sisältö ymmärtämättä.
Omien kokemuksien perusteella saavutettavin somealusta on Facebook, mutta kaikista somepalveluista löytyy vielä saavutettavuuspuutteita.