Sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi sairaanhoitopiirit tuottavat paljon sisältöä verkkosivuillensa. Osa tästä materiaalista on PDF-muodossa, mikä voi aiheuttaa haasteita saavutettavuusvaatimusten kanssa. Onneksi ongelmaan löytyy ratkaisu. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri sai avun tiedostojen saavutettavuuteen avullamme.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (tuleva hyvinvointialue) tarvitsi saavutettavia asiakirjapohjia. Pohjat olivat heillä jo valmiina ja niissä oli huomioitu saavutettavuusasioita. Mutta vaikka pohja mahdollistaisi teknisesti saavutettavuuden, tulee pohjaa käyttää oikein todellisen saavutettavuuden luomiseksi. Hyvinvointialue halusi varmistaa, että sen työntekijät osaavat tuottaa saavutettavaa sisältöä ja siinä kohtaa tulimme mukaan kuvioon.

Teimme hyvinvointialueen uusiin asiakirjapohjiin saavutettavuustarkistuksen ja loimme pohjiin ohjeen saavutettavien tiedostojen tekemiseen. Loimme ohjeen, joka toimii myös itsessään malliesimerkkinä pohjan käytöstä. Asiakas teki korjauksia tiedostoihin meiltä saamiensa kehitysehdotusten perusteella projektin aikana.

Tiedostojen ratkaisukokonaisuus koostui monesta osasta

Ratkaisuna sairaanhoitopiiri sai meiltä

  • tarkistuksen ja korjausehdotukset asiakirjapohjiin
  • kattavan käyttöohjeen saavutettavien tiedostojen tekemiseen Wordilla ja PowerPointilla
    • Word sekä PowerPoint-tiedostoina
    • saavutettavina PDF-tiedostoina
  • listauksen siitä, miten tiedostoja tulee käsitellä vielä PDF-tiedostoksi viemisen jälkeen.

Käyttöohjeessa oli opastettu vaihe vaiheelta tiedoston käsittelyyn ja sisällön syöttämiseen liittyviä ohjeita. Tavoitteena on, että työntekijät voivat tuottaa itsenäisesti mahdollisimman saavutettavaa sisältöä. Käyttöohje tulee päivittäiseen käyttöön ja arjen työkaluksi. Ohje tehtiin räätälöidysti asiakkaan tarpeisiin nopealla aikataululla, ja asiakas oli tyytyväinen lopputulokseen.

”Yhteistyö SelkoDigitalin kanssa oli helppoa. Hioimme yhteistyössä saavutettavia asiakirjapohjia sekä saavutettavuusohjeistuksia pohjien käyttäjille. SelkoDigitalin toiminta oli joustavaa ja ongelmia ratkottiin yhdessä keskustellen. Saimme paljon uutta lisätietoa saavutettavuudesta yhteistyön aikana. Meillä ei ole kokemusta muista saavutettavuustoimijoista, mutta voisimme hyvin jatkossakin tehdä yhteistyötä SelkoDigitalin kanssa.”

– Viestintäsuunnittelija Sanna Kontiola

Tarvitsetko sinä apua saavutettavien tiedostojen kanssa? Ota yhteyttä niin katsotaan, kuinka voimme auttaa.