Grand One -kilpailussa jaettiin ensimmäistä kertaa saavutettavimman digipalvelun palkinto, jonka voitti asiakkaamme Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelu. Voittajapalvelun toteutti Sitowise. Nyt pääset tutustumaan voittajaprojektiin.

Grand One on Suomen suurin ja merkittävin digikilpailu, jossa palkitaan vuosittain parhaat verkkopalvelut, sovellukset ja muut digitaaliset ratkaisut.

Selko Digital on ollut Metsäkeskuksen kumppani saavutettavuusasioissa vuodesta 2022 alkaen. Saimme kunnian olla tärkeässä roolissa Metsään.fi-palvelun saavutettavuuden ja käytettävyyden kehittämisessä auditoimalla ja konsultoimalla palvelua useissa sen eri kehitysvaiheissa.

Metsään.fi:stä saavutettavin digipalvelu

Metsään.fi on Suomen metsäkeskuksen tarjoama maksuton sähköinen asiointipalvelu, joka on suunniteltu metsänomistajille ja metsäalan toimijoille. Palvelu uudistettiin täysin vuoden 2024 alussa ja tämä työ palkittiin kilpailussa.

Palvelun saavutettavuutta kehitettiin yhteistyössä kolmen toimijan kesken. Toteutuksen pääarkkitehti oli Sitowise, jolta Metsäkeskus vaati tinkimättömästi saavutettavuutta ja helppokäyttöisyyttä. Saavutettavuuskumppanina vastuullamme oli tukea muita toimijoita saavutettavuudessa kehitysprojektin alusta asti.

Miten voitto syntyi?

Roolimme oli varmistaa, että saavutettavuus tulee palveluun sisäänrakennettuna ominaisuutena. Teimme saavutettavuusauditointeja, sparrasimme ratkaisuista ja tarkistimme uudet toiminnallisuudet ennen julkaisua.

Projektissa toteutuivat kaikki onnistuneen työn edellytykset:

  1. Sitoutunut asiakas: Metsäkeskus suhtautui saavutettavuuteen intohimolla ja tinkimättömästi.
  2. Ammattitaitoinen toteutus: Sitowisen kehittäjät tekivät tarkkaa ja osaavaa työtä saavutettavuuden kanssa.
  3. Selko Digitalin asiantuntijuus: Saavutettavuus ei jäänyt yksittäiseen auditointiin, vaan saimme osallistua aktiivisesti palvelun kehittämiseen.

Projekti on loistoesimerkki siitä, että kun kaikki tahot ovat tosissaan mukana, myös monimutkaisilta vaikuttavat palvelut on täysin mahdollista toteuttaa saavutettavasti. Palvelun saavutettavuus ja käytettävyys oli jo julkaisuhetkellä hyvät, mikä ei tapahtuisi, jos saavutettavuutta alettaisiin kehittämään vasta julkaisun jälkeen. Projektin toteutustapa säästi aikaa, hermoja ja rahaa – ja toi kultaisen mitalin tekijöidensä kaappeihin!

Saavutettavuuden kehitys jatkuu

Voitto on tietenkin huikea tunnustus, mutta ennen kaikkea se kertoo siitä, että saavutettavuuden avulla voi oikeasti erottua edukseen – ja tulla palkituksi.

Metsään.fi-palvelun kehitys ei pysähdy tähän. Työ jatkuu, ja olemme Metsäkeskuksen saavutettavuuskumppanina jatkossakin mukana varmistamassa saavutettavimman digipalvelun säilymistä.

Tämä kilpailun tuomariston kommentti tiivistää hyvin palvelun kehityksen ytimen:

”Tämä asiointipalvelu on esimerkillinen osoitus siitä, miten sisällöltään monimutkainen palvelu voidaan muotoilla kaikille saavutettavaksi. Moni muu palvelu jää saavutettavuuden osalta puolitiehen, mutta tässä toteutuksessa on alusta asti rakennettu korkealaatuinen ja käyttäjäystävällinen kokemus kaikille.

Palvelun käyttäjäkunta on laaja ja monimuotoinen, ja suunnittelussa on onnistuttu huomioimaan hyvin erilaiset saavutettavuustarpeet. Toteutus ei nojaa vain yhteen käyttäjäryhmään, vaan siinä on huomioitu motorisia, näköön liittyviä ja kognitiivisia haasteita kohtaavat käyttäjät. Erityistä kiitosta ansaitsee myös se, että palvelu palvelee sujuvasti ikääntyviä käyttäjiä, jotka usein jäävät digitalisaation varjoon.

Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja saavutettavuuden huomioiminen ovat tehneet tästä palvelusta hyvän esimerkin siitä, miten saavutettavuus ja hyvä käyttökokemus kulkevat käsi kädessä.”